A gyermekláncfű egy igen gyakori évelő növény, melyet pitypangnak vagy helytelenül kutyatejnek is neveznek. Gyógynövényként a gyökerét, szárát, leveleit egyaránt használják a népi gyógyászatban. Keserűanyag tartalma élénkítő hatású, valamint elősegíti az emésztőrendszeri problémák enyhülését, gyógyulását. Serkenti a nyál, az epe és a gyomornedvek termelődését, javítja az emésztési folyamatokat, támogatja a méreganyagok kiválasztását. Kúraszerű alkalmazása harmonizálja a vérnyomást, illetve szabályozza a koleszterinszintet is. Főzetével nagyon jó eredményeket érhetünk el a reumatikus panaszok enyhítésében.
A főzet elkészítése nagyon egyszerű. Két kávéskanál szárított és felaprított gyermekláncfű-szárat, levelet és gyökeret öntsünk fel 2,5 dl hideg vízzel és főzzük kb. 5 percig. Ezután hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Minden reggel és este igyunk 1 csészével, legalább 6-8 héten keresztül, majd szüneteltessük a kúrát.
Gyógyító hatását annak köszönheti, hogy immunerősítő hatású keserű-anyagokat, csersavakat, enzimeket, nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Semmiképpen nem hiányozhat a tavaszi erősítő kúra résztvevői közül. Összetevői által tisztítja a vért, vizelethajtó hatású, gyorsítja az anyagcserét, erősíti a gyomrot, csökkenti a fájdalmakat.
Gyógyító hatását borogatással növelhetjük.
Magas inulin-tartalmának köszönhetően a cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.
Tipp: Pitypang saláta
Hozzávalók:
- 30 dkg pitypanglevél
- 2 db főtt tojás
- 2 db paradicsom
- 0,5 dl ecet
- 0,2 dl olívaolaj
- fehér bors, só, kapor ízlés szerint
Zsíros ételek fogyasztásakor ez különösen praktikus és fontos része a menünek. Próbáljátok ki, nagyon finom.
Tavasszal a méhek előszeretettel dolgoznak csodaszép, napsárga virágain.
Tipp: Pitypangméz
Igazából semmi köze a mézhez, egy rendkívül finom, sűrű és igen hatékony szörp, a gyógynövény virágából.
Hozzávalók:
- pitypang-virág
- víz
- cukor
A virágokat egy főzőedénybe tesszük. Ráengedünk annyi vizet, hogy ellepje, majd felforraljuk. Amikor elkezd forrni, el is zárjuk azonnal. 24 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük.
A leszűrt folyadékot visszatesszük a tűzhelyre és kis lángon forraljuk néhány percig, miközben adagoljuk hozzá a cukrot. Ezt követően hagyjuk langyosra hűlni, majd adhatunk hozzá ízlés szerint friss citromlevet. Végül tiszta befőttes-üvegekbe kanalazzuk. Akár két évig is eláll.
Természetesen az emésztést segítő tulajdonsága az állatok körében is ugyanúgy érvényesül, hisz házikedvenceink nem véletlenül rágcsálják előszeretettel a leveleit, virágait.
Egy jó tea csodákra képes. Hamarosan találkozunk…