FŰSZEREZZÜNK SOROZAT - Turbolya

A fűszer-és gyógynövényként is használható turbolyát a középkorban emlékezetkiesés, szellemi gyengeség, női panaszok és sárgaság ellen is gyakran alkalmazták. A népi gyógyászatban a turbolyalevelekből készült teát tavaszi és őszi vértisztító kúrákhoz is ajánlják, mely segít eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat.

A turbolya nagyon értékes fűszernövény. Nyersen is fogyasztható. A benne lévő hatóanyagok többek között az izmok és idegek megfelelő működéséhez szükségesek. A téli hónapok után felélénkíti az ember életkedvét.

A benne lévő keserűanyagokkal jótékonyan hat az emésztésre, az epehólyagra és elősegítik a gyomornedvek kiválasztását.

A növény serkenti a vérkeringést, vizelethajtást, vértisztítást és enyhén izzasztó hatású. Teája serkenti a veseműködést, gyorsítja az anyagcserét.

(!) A szoptatós anyák tejfakasztóként is ismerik a turbolyát, mert fogyasztása növeli a tejelválasztást. Ne feledjük azt sem, hogy a növényt nagyra értékelik ránctalanító és tisztító hatása miatt. Pakolásokat is készítenek belőle.

 

Tipp:

Édeskés, enyhén ánizsillatú aromája leginkább tejfölös mártásokban és levesekben bontakozik ki. A turbolyát mindig a főzés végén adjuk az ételekhez. Íze emlékeztet a petrezselyemre, de annál valamivel visszafogottabb. Tehetjük olívaolajba, ami a levelektől enyhe ánizsos ízt kap.

(!) A turbolyát nem lehet jól tárolni. Szárítva nem tudja kifejteni az ízhatását, de fagyaszthatjuk.

 

Tipp:

Turbolyaleves 4 személyre

Hozzávalók:

  • 7,5 dl zöldségleves
  • 1 dl tejföl
  • só, feketebors, csipetnyi őrölt koriander
  • pirított kenyérkockák
  • 1 csokor friss turbolya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg burgonya
  • 2 evőkanál vaj

A vöröshagymát és a burgonyát meghámozuk és felkockázzuk. A vajat a lábasban felolvasztjuk, majd a hagymát beletéve üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, a zöldséglevest, lefedjük és kis lángon 15 percen át főzzük. A turbolyát mossuk meg, a vastagabb szárakat távolítsuk el, néhány levelet a díszítéshez tegyünk félre, a maradékot aprítsuk fel és adjuk hozzá a kész leveshez. Botmixerrel sima krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, majd fűszerezzük ízlés szerint. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

Frissítő, könnyű választás egy kellemes ebéd alkalmával.

 

Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk….

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aruraegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr1115396900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása