A fűszer-és gyógynövényként is használható turbolyát a középkorban emlékezetkiesés, szellemi gyengeség, női panaszok és sárgaság ellen is gyakran alkalmazták. A népi gyógyászatban a turbolyalevelekből készült teát tavaszi és őszi vértisztító kúrákhoz is ajánlják, mely segít eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat.
A turbolya nagyon értékes fűszernövény. Nyersen is fogyasztható. A benne lévő hatóanyagok többek között az izmok és idegek megfelelő működéséhez szükségesek. A téli hónapok után felélénkíti az ember életkedvét.
A benne lévő keserűanyagokkal jótékonyan hat az emésztésre, az epehólyagra és elősegítik a gyomornedvek kiválasztását.
A növény serkenti a vérkeringést, vizelethajtást, vértisztítást és enyhén izzasztó hatású. Teája serkenti a veseműködést, gyorsítja az anyagcserét.
(!) A szoptatós anyák tejfakasztóként is ismerik a turbolyát, mert fogyasztása növeli a tejelválasztást. Ne feledjük azt sem, hogy a növényt nagyra értékelik ránctalanító és tisztító hatása miatt. Pakolásokat is készítenek belőle.
Tipp:
Édeskés, enyhén ánizsillatú aromája leginkább tejfölös mártásokban és levesekben bontakozik ki. A turbolyát mindig a főzés végén adjuk az ételekhez. Íze emlékeztet a petrezselyemre, de annál valamivel visszafogottabb. Tehetjük olívaolajba, ami a levelektől enyhe ánizsos ízt kap.
(!) A turbolyát nem lehet jól tárolni. Szárítva nem tudja kifejteni az ízhatását, de fagyaszthatjuk.
Tipp:
Turbolyaleves 4 személyre
Hozzávalók:
- 7,5 dl zöldségleves
- 1 dl tejföl
- só, feketebors, csipetnyi őrölt koriander
- pirított kenyérkockák
- 1 csokor friss turbolya
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg burgonya
- 2 evőkanál vaj
A vöröshagymát és a burgonyát meghámozuk és felkockázzuk. A vajat a lábasban felolvasztjuk, majd a hagymát beletéve üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát, a zöldséglevest, lefedjük és kis lángon 15 percen át főzzük. A turbolyát mossuk meg, a vastagabb szárakat távolítsuk el, néhány levelet a díszítéshez tegyünk félre, a maradékot aprítsuk fel és adjuk hozzá a kész leveshez. Botmixerrel sima krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, majd fűszerezzük ízlés szerint. Pirított kenyérkockával tálaljuk.
Frissítő, könnyű választás egy kellemes ebéd alkalmával.
Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk….
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.