A közkedvelt lestyán a zellerfélék családjába tartozik. A középkorban a szerzetesek számos betegségre alkalmazták, például köszvény, máj-és lépbetegségek, tüdőpanaszok, valamint bélgörcs. Jótékony hatása hasznos segítség nyirokcsomó-duzzanat, köhögés vagy a menstruáció kellemetlen tüneteinek kiegészítő kezelésében. A népi gyógyászatban elsősorban vizelet-és szélhajtóként, valamint köptetőszerként javasolják. Kedvezően befolyásolja az emésztési folyamatokat. Epehólyag-panaszok, böfögés és gyomorégés ellen hatékony segítséget adhat a lestyános tea.
Görcsoldó tulajdonsága által a lestyán lazító, valamint kissé fájdalomcsökkentő hatású. Fokozza az epehólyag működését, jótékony hatással rendelkezik gyomor-és bélpanaszok esetén, harmonizálja az emésztési folyamatot, serkenti az étvágyat, csökkenti a szélszorulást. Számos légúti megbetegedésben ajánlott a népgyógyászat által, köptető hatása révén. Hatását a benne lévő illóolajoknak köszönheti. Számos szerves savat tartalmaz, de gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt.
(!)
Gyulladással járó vesebetegség, valamint terhesség alatt tartózkodjunk a lestyángyökér alkalmazásától.
Gyomorégés és teltségérzet jelentkezésekor naponta többször iszogassunk 1-1 csésze lestyánfőzetet a főétkezések között.
A forrázat fogyasztása megelőző hatással lehet a vesehomok képződésére hajlamos szervezet esetében.
Tipp:
A növény összes része tartalmazza azt a tipikus Vegeta-aromát és illatanyagot. Főként levesekhez, zöldséges és húsos fogásokhoz használhatjuk leginkább. A húsleves elengedhetetlen alkotóeleme. Mivel rendkívül markáns az íze, csak mértékletesen használjuk, hogy ne nyomja el az ételek ízvilágát.
Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk…
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.