Ez a hagymaféle, az egyik leggyakrabban használt fűszernövények egyike. Virágai és levelei kiemelkedően sok C-vitamint, valamint számos a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaz. Kissé pikáns íze a benne lévő nagy mennyiségű mustárolajnak köszönhető. Fontos összetevője a kén, ami enyhíti a gyomorpanaszokat. További jótékony tulajdonsága, hogy serkenti a gyomorsav képződését, ezáltal gyorsítja az emésztési folyamatot. Összetevői révén fokozza a zsírégetést és javítja az étvágyat. A C-vitamin mellett, karotinban, B2-vitaminban szintén bővelkedik. Ásványi anyag tartalma kiváló, kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz többek között. Baktériumölő hatása bizonyított.
A gasztronómiában tetszetős virágait is felhasználják. Ezek íze enyhébb és csodás színt adnak a különféle salátákhoz. Fűszerolaj is készíthető belőle, mely személyes kedvencem, mivel számos ételféleség kiváló ízesítője lehet.
Készítése: 1 liter semleges ízű növényi olajhoz hozzáadunk 60 g metélőhagyma-virágot. Az olaj egy hét elteltével pirosra színeződik és átveszi a kis lilás virágok lágy aromáját.
A metélőhagyma jótékony hatásai között említhetjük még, hogy enyhíti a gyomorfájást, segít szélszorulás esetén.
Enyhén hashajtó és vizelethajtó hatású. Harmonizáló hatással van a vérnyomásra. Fertőtlenítő és hurutoldó hatása bizonyított, mustárolaj tartalma jótékonyan hat a légutakra. Elősegíti a zsiradékok emésztését, rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterin-szintünket.
Tipp:
Téli időszakban megelőzhetjük vele a megfázást, ha az apróra vágott snidlinget hozzáadjuk különféle salátákhoz, krémtúróba tesszük vagy megszórjuk vele szendvicsünket, krumplipürénket.
Tipp: Snidlinges krémtúró – nagyon finom, próbáljátok ki bátran
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 csokor snidling
- 25 dkg tehéntúró
- 1 tojássárgája
- 1 mogyoróhagyma
- 1 evőkanál mustár
- só, fehér bors, csemege pirospaprika ízlés szerint
Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk…
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.