FŰSZEREZZÜNK SOROZAT - Bazsalikom

Indiából származó gyógy- és fűszernövény a bazsalikom. Elsősorban étvágygerjesztőként, nyugtatóként, valamint görcsoldóként hat. Többek között kiváló a felfúvódás, gyomorrontás okozta panaszok enyhítésére, a stresszoldásra és álmatlanság ellen. Segíti az emésztési folyamatokat. Enyhén csípős, ennek köszönhetően fokozza a nyáltermelést.

Minden háztartásba elkelhet a cserepes bazsalikom. A növény nemcsak tisztítja a levegőt, de elűzi a rovarokat is, amelyek nem bírják az illatát.

Tipp: 

Bazsalikombor

7 dl fehér borhoz adjunk 3 dkg bazsalikom-levelet és hagyjuk ázni 24 órán át, majd szűrjük le.

Átmelegíti a testet és emellett javítja az emésztőrendszer működését.

Olasz pesztó:

Hozzávalók:

  • 5 dkg reszelt pecorino sajt
  • 2 dkg reszelt parmezán
  • 6-8 kiskanál olívaolaj
  • só, fekete bors
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 5 dkg fenyőmag
  • 2 gerezd fokhagyma

A fenyőmagot pirítsuk meg száraz serpenyőben. A fokhagymagerezdeket megtisztításuk után vágjuk ketté. A bazsalikomot mossuk meg és durván aprítsuk fel. Az összes hozzávalót tegyük bele a robotgépbe, majd pedig turmixoljuk össze, Ízesítsük ízlésünk szerint.

Főtt tésztával találjuk.

(!) A friss bazsalikomleveleket csak rövid idegig tároljuk a hűtőben és akkor is leginkább légmentesen zárt tasakokat használjunk, ha a levelekről van szó. Olívaolajjal felöntve zárható tégelyekben is tárolhatjuk. Le is fagyaszthatjuk, ha előzőleg pépesítettük.

 

Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk…

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aruraegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr3015399940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása