Indiából származó gyógy- és fűszernövény a bazsalikom. Elsősorban étvágygerjesztőként, nyugtatóként, valamint görcsoldóként hat. Többek között kiváló a felfúvódás, gyomorrontás okozta panaszok enyhítésére, a stresszoldásra és álmatlanság ellen. Segíti az emésztési folyamatokat. Enyhén csípős, ennek köszönhetően fokozza a nyáltermelést.
Minden háztartásba elkelhet a cserepes bazsalikom. A növény nemcsak tisztítja a levegőt, de elűzi a rovarokat is, amelyek nem bírják az illatát.
Tipp:
Bazsalikombor
7 dl fehér borhoz adjunk 3 dkg bazsalikom-levelet és hagyjuk ázni 24 órán át, majd szűrjük le.
Átmelegíti a testet és emellett javítja az emésztőrendszer működését.
Olasz pesztó:
Hozzávalók:
- 5 dkg reszelt pecorino sajt
- 2 dkg reszelt parmezán
- 6-8 kiskanál olívaolaj
- só, fekete bors
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 5 dkg fenyőmag
- 2 gerezd fokhagyma
A fenyőmagot pirítsuk meg száraz serpenyőben. A fokhagymagerezdeket megtisztításuk után vágjuk ketté. A bazsalikomot mossuk meg és durván aprítsuk fel. Az összes hozzávalót tegyük bele a robotgépbe, majd pedig turmixoljuk össze, Ízesítsük ízlésünk szerint.
Főtt tésztával találjuk.
(!) A friss bazsalikomleveleket csak rövid idegig tároljuk a hűtőben és akkor is leginkább légmentesen zárt tasakokat használjunk, ha a levelekről van szó. Olívaolajjal felöntve zárható tégelyekben is tárolhatjuk. Le is fagyaszthatjuk, ha előzőleg pépesítettük.
Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk…
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.