A fokhagyma manapság is nagyon fontos konyhai alapanyag. Számos ételünk elengedhetetlen összetevője. Egészségünkre gyakorolt jótékony hatása kimagasló értékű. A nép gyógyászat belsőleg és külsőleg is ajánlja az aromás gerezdek fogyasztását és alkalmazását. A fokhagyma gomba-és baktériumölő hatású, fokozza az epetermelést, támogatja az emésztési folyamatot, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Nagyon hasznos keringési megbetegedések esetén, mivel tágítja az ereket, ezáltal javítja a szervezet vérellátását.
Bőrproblémák, lábgomba, idegi eredetű fájdalmak, reuma, különböző sérülések és ficam esetén nagyon hasznos a fokhagymás borogatás, illetve kenőcs. Vérhígító hatású, ezért csökkenthetjük vele a vérnyomást. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a vérrögök kialakulását, csökkenthetjük az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát.
Fontos összetevői (A-, B1-, B2-, C-vitamin; niacin, ásványi sók; nyomelemek), mind az egészségünket szolgálják.
Tipp: Fokhagymasó készítése
A fokhagymagerezdeket tengeri sóval együtt mozsárban összetörjük. Nagyon finom fűszersót kapunk ezáltal, mely a ropogós saláták elengedhetetlen összetevője. Különösen illik a különféle húsételek, sültek és halételek készítéséhez.
Vásárláskor mindig a feszes, kemény fokhagymafejeket válasszuk. Frissességét több hétig megőrzi, ha hűvös, száraz és szellős helyen tároljuk.
Mindig tálalás előtt adjuk az ételhez, utána már ne főzzük, mert a főzés által elveszíti antibakteriális tulajdonságát.
Tipp: Üveges csemege fokhagyma
Hozzávalók:
- 50 dkg fokhagyma
- 1 evőkanál só
- 1 babérlevél
- 4 szem bors
- 2,5 dl fehér borecet
- 5 dkg cukor
- 1 kis darab gyömbér
A fokhagymát megtisztítjuk, sós vizet forralunk, amibe 3-5 percre beletesszük, majd kivesszük. Üvegbe helyezzük a fokhagymát, babérlevelet, borsot, majd a borecetet 1,5 dl vízzel, a cukorral és a gyömbérre rövid ideig főzzük és ráöntjük. A tetejét ráhelyezve, takaróba tekerve, lassan kihűtjük.
Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk…
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.