A zöld tea jótékony illatú, aromás ital. Hatóanyagai erősítik az immunrendszert, antibakteriális tulajdonságúak, gátolják a fogszuvasodást. Segítenek megelőzni a magas vérnyomás, az érszűkület és a sejtburjánzás kialakulását. Ezen kívül e csodálatos ital serkentő hatású és javítja a koncentrációt. Egy csészéhez használjunk 1 csapott kiskanál teafüvet, öntsük le forró vízzel, majd rövid ideig hagyjuk állni. 2-3 perces áztatás után könnyű, de élénkítő italt, 4-6 perc után erős és kevésbé élénkítő forrázatot kapunk. A tealevél koffeint, csersavakat, illóolajokat, karotint, vitaminokat, mikroelemeket, valamint nyomelemeket (cink, kálium, fluor) tartalmaz. A zöld tea csökkenti a vér cukor-és koleszterinszintjét, kedvezően hat a szív és a vérkeringés működésére. Méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású, a benne található csersavak pedig harmonizálóan hatnak a gyomorra és a nyombélre.
Koffein tartalma nem terheli meg a szívet és a keringést, de közvetlen hatást gyakorol az agyra és a központi idegrendszerre. Ezáltal serkenti az agy anyagcseréjét, fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet. A zöld tea fluor-tartalma nagyon jó hatással van a fogazatra, erősíti a fogzománcot, óvja a fogakat a szuvasodástól.
Terhesség időszakában különösen fontos, hogy a szervezet hozzájusson minden szükséges vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez. Ehhez kiváló választás a bancsa tea (japán zöld tea), ami kevesebb koffeint tartalmaz.
Menopauza idején szintén megnő a szervezet vitamin és ásványi anyag igénye. A zöld tea rendszeres fogyasztásával hozzájuthatunk ezekhez az értékes hatóanyagokhoz.
Hidegen fogyasztva remek szomjoltó. Értékes hatóanyagainak köszönhetően sportolók részére is remek választás. Kalóriamentes, ezért tökéletesen kiegészít minden fogyókúrát. Koleszterin-csökkentő tulajdonságának hála Kínában „zsírzabálónak” is emlegetik. Japán tudósok arra a felfedezésre jutottak, hogy a zöld tea olyan vegyületeket is tartalmaz, melyeknek rákmegelőző hatása van.
Tipp: Zöld Darjeeling (indiai zöld tea)
Ez a teatermés az egyik legismertebb a teacserjék közül, mely a Himalája déli lejtőin nő. Minimális feldolgozáson esik át, ezért nagyon egészséges a fogyasztása.
Ha szeretnénk csökkenteni a zöld tea koffein tartalmát, nagyon egyszerűen megtehetjük. A fogyasztandó forrázat elkészítése előtt a teafüvet leöntjük egy kevés vízzel, majd fél perc után leszűrjük. A teát ezután a szokásos módon készítjük el.
Igyatok rendszeresen zöld teát, nagyon finom és egészséges.
Egy jó tea csodákra képes. Hamarosan találkozunk…