FŰSZEREZZÜNK SOROZAT - Torma

A tormát időtlen idők óta gyógy-és fűszernövényként, illetve zöldségként nagyra értékelik. Régen a vitaminhiány okozta skorbut gyógyítására használták, mivel magas C-vitamin tartalommal és sokféle ásványi anyaggal áldotta meg a természet. Gyökere élénkíti az étvágyat és az emésztést. Csökkenti a gyomorsav termelést, szabályozza a székletürítést, normalizálja a belek működését. Antibiotikus hatása által segít a hólyaggyulladás kezelésében. A legújabb kutatások szerint kéntartalmú illóolajai daganatmegelőző hatásúak. Mustármagolaj tartalma megfékezi a baktériumok és a vírusok szaporodását, továbbá segít légúti megbetegedések esetén is. A torma kipréselt leve fellazítja a hörgőváladékot, csökkenti a köhögési ingert. Hatóanyagai javítják a vérellátást, illetve vízhajtó és izzasztó hatásúak. Mivel élénkíti a keringési rendszert, csökkenti a fáradság érzését is.

A frissen reszelt torma felbecsülhetetlen érték a konyhában. Reszeljük bele nyugodtan a túróba, mártásokba, salátákba, illetve hideg sültek mellé.

Mivel antibakteriális hatású anyagokat tartalmaz, az ételek szavatossági idejének meghosszabbítására is használható. Ha piacon vesszük a tormagyökeret, azt válasszuk, amelyik kemény és lédús.

A frissen lereszelt tormát azonnal locsoljuk meg egy kevés citromlével vagy ecettel, így nem fog bebarnulni. A tormagyökeret le is fagyaszthatjuk.

A torma gyökerét soha ne főzzük bele az ételbe, mert megkeseredik. Mindig csak a kész ételhez adjuk hozzá.

(!) Érzékeny gyomrúak óvatosan használják a tormát, mert a mustármagolaj irritálhatja a nyálkahártyát.

 

Tipp: Tormaleves 4 főre

Hozzávalók:

  • 15 dkg friss torma
  • 2 evőkanál vaj
  • 4 dkg liszt
  • 1 l zöldségleves
  • 1 csokor snidling
  • 10 g főtt sonka
  • 1-2 kávéskanál citromlé
  • 2 dl tejszín
  • só, fehér bors, majoránna, babérlevél ízlés szerint

 

A vajat felolvasztjuk egy fazékban, majd a lisztet kissé megpirítjuk benne. Felöntjük a zöldséglevessel, amihez hozzáadjuk a majoránnát és a babérlevelet. 1-2 percig kis lángon főzzük. A snidlinget és a sonkát összeaprítjuk.

A tormát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, majd meglocsoljuk citromlével. A levest behabarjuk a tejszínnel, sózzuk és borsozzuk. Miután kiszedtük a levest a tányérokba, megszórjuk a snidlinggel és a sonkadarabokkal, valamint hozzáadjuk a tormát. Mindezt még gazdagíthatjuk buggyantott tojással is.

Próbáljátok ki, nagyon finom. Egészségetekre.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aruraegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr9415527196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása