FŰSZEREZZÜNK SOROZAT - Koriander

A koriandert ma már az egész világon termesztik. Magja alapvető összetevője a kelet-ázsiai konyha népszerű fűszerkeverékének a currynek. Édeskés, fűszeres aromájú, amit főleg szárnyasból, sertésből, bárányból készült húsételekhez használunk mi is. Ugyanakkor aromája a mézeskalácshoz, a fűszeres teasüteményekhez ugyanúgy illik. Az érett magnak kandírozott narancshéjra emlékeztető íze van, ezért gyakran keverik likőrökhöz és csokoládékhoz.

Étvágygerjesztő, hatásos emésztési problémák, illetve gyomorgörcs esetén. Görögországban népszerű afrodiziákumként tartják számon. Hasznos eszköznek bizonyul kellemetlen szájszag ellen. Az orvoslásban különböző gyógyszerkészítményekhez és teákhoz is adják az érett magokat. A népi gyógyászat a fiatal hajtásait sebgyógyításra használja. Illóolaja jó hatással van a reumára, ízületi és idegfájdalmakra. Energetizáló hatású, segít a szorongás és az idegkimerültség esetében is.

Gyógyhatású összetevői a linalool, geraniol, borneol és még sorolhatnánk segítenek puffadás esetén is. Törjünk össze 2 kávéskanál koriandermagot, öntsük fel 2,5 dl forrásban lévő vízzel és hagyjuk állni 10 percig. Igyunk meg egy csésze ízesítetlen főzetet.

Migrénes rohamok enyhítésére a koriandertea kiváló megoldás. 1,5 evőkanál magot törjünk össze egy mozsárban és öntsük fel 5 dl vízzel. Forraljuk fel és kis lángon főzzük 5-10 percig. Fogyasztás előtt szűrjük le, majd kortyolgatva igyuk meg.

 

(!) Éretlen magokat ne használjunk, mert azoknak még szárítás után is rossz szaga és íze van.

 

Étvágytalanság kezelésére és a szervezet erősítésére használjunk korianderes fűszerolajat. 20 csepp korianderolajat keverjünk 200 ml olíva olajba, majd 3 hétre tegyük hűvös helyre, hogy átadja az ízét. Sikerrel alkalmazható főzéshez és saláták önteteként egyaránt.

Kenyér, zsemle vagy különféle sós teasüteményekhez használhatunk egész magvakat is, ami karakteres, fűszeres ízt ad az ételnek.

Tipp: Korianderes mártogatós

Hozzávalók:

  • 1 kávéskanál frissen őrölt korianderlevél
  • 200 g natúr joghurt
  • csipetnyi zöld csilipaprika, só, bors ízlés szerint

A hozzávalókat összekeverjük, majd hűtőben állni hagyjuk. Ez a kissé savanykás mártogatós nagyon jól illik a halételekhez, a nyers zöldségekhez, de sültekre is lehet kenni.

Próbáljátok ki, nagyon finom. Jó étvágyat.

 

Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk….

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aruraegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr5715555948
süti beállítások módosítása