E csodás fűszer használata több évezredes múltra tekint vissza. Az egyik legértékesebb gyógy-és fűszernövénye a világnak. A köménymag segíti az emésztést, hasgörcs, teltségérzet és puffadás esetén is ajánlott. Elősegíti a zsírok emésztését, fokozza az epetermelést. Népszerű gyógyszer bélbántalmak alkalmával. Szoptatás alatt serkenti a tejelválasztást. Főzés során gyakran érdemes használnunk, de sütéshez is kiváló, mely ízletessé teszi a péksüteményeket. A köményes pálinkák és likőrök nagyon jó gyomorerősítők, gyakran étkezés után fogyasztják őket. A nők számára menstruáció alatti remek fájdalomcsillapító. A kömény egyfajta erősítő szer is, mert nyugtatja az idegeket, fokozza az életerőt, energiát nyújt. Karvon tartalma segít a daganatos megbetegedések megelőzésében.
Néhány magját alaposan szétrágva megszünteti a kellemetlen szájszagot. A friss illatot az illóolajában található limonén adja.
Ez a csodás fűszer ideális a zsíros, a káposztás és a húsételek fűszerezéséhez. Általa az ételek könnyebben emészthetőbbé válnak. Hatásosan mérsékli a borsó-és babételek okozta puffadást.
Az őrölt változatát, ha sóval és borssal egyenlő arányban elkeverjük, tökéletesen illik a sajtokhoz, különösen a semleges ízű krémsajtokhoz.
A köménymagot sötét helyen, jól záródó edényben akár két évig is tárolhatjuk.
A puffadás elleni tea elkészítése nagyon egyszerű. Szórjunk egy bögrébe 1 kávéskanál köményt, forrázzuk le, lefedve 10 percig állni hagyjuk. Leszűrés után, kis kortyokban igyuk meg. Naponta néhány csésze köményes tea visszafogja a gyomorban és a belekben a gázok kialakulását, megszünteti a puffadást.
Tipp: Köményes kenyér
Hozzávalók:
- 2 evőkanál kömény
- 1 kg tönkölyliszt
- 2 kávéskanál só
- 1 kávéskanál barna cukor
- 40 g friss élesztő
- 6 dl langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 tojás
- liszt a gyúráshoz, köménymag a kenyér megszórásához
Elkészítése nagyon egyszerű. Összekeverjük a száraz összetevőket, majd hozzáadjuk az olívaolajat és a vízben feloldott élesztőt. Sima tésztává gyúrjuk, majd másfél órát meleg helyen kelesztjük egy konyharuha alatt. Ezt követően a tésztát átgyúrjuk, megformázzuk és sütőpapírral kibélelt formában egy órán át még pihentetjük. Utolsó lépésként tojással megkenjük, köménnyel megszórjuk és 225 fokon 15 percig sütjük. Ekkor a hőfokot 200 fokra csökkentjük és még 30 percig sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni. Jó étvágyat hozzá.
Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk….