FŰSZEREZZÜNK SOROZAT - Kömény

E csodás fűszer használata több évezredes múltra tekint vissza.  Az egyik legértékesebb gyógy-és fűszernövénye a világnak. A köménymag segíti az emésztést, hasgörcs, teltségérzet és puffadás esetén is ajánlott. Elősegíti a zsírok emésztését, fokozza az epetermelést. Népszerű gyógyszer bélbántalmak alkalmával. Szoptatás alatt serkenti a tejelválasztást. Főzés során gyakran érdemes használnunk, de sütéshez is kiváló, mely ízletessé teszi a péksüteményeket. A köményes pálinkák és likőrök nagyon jó gyomorerősítők, gyakran étkezés után fogyasztják őket. A nők számára menstruáció alatti remek fájdalomcsillapító. A kömény egyfajta erősítő szer is, mert nyugtatja az idegeket, fokozza az életerőt, energiát nyújt. Karvon tartalma segít a daganatos megbetegedések megelőzésében.

Néhány magját alaposan szétrágva megszünteti a kellemetlen szájszagot. A friss illatot az illóolajában található limonén adja.

Ez a csodás fűszer ideális a zsíros, a káposztás és a húsételek fűszerezéséhez. Általa az ételek könnyebben emészthetőbbé válnak. Hatásosan mérsékli a borsó-és babételek okozta puffadást.

Az őrölt változatát, ha sóval és borssal egyenlő arányban elkeverjük, tökéletesen illik a sajtokhoz, különösen a semleges ízű krémsajtokhoz.

A köménymagot sötét helyen, jól záródó edényben akár két évig is tárolhatjuk.

A puffadás elleni tea elkészítése nagyon egyszerű. Szórjunk egy bögrébe 1 kávéskanál köményt, forrázzuk le, lefedve 10 percig állni hagyjuk. Leszűrés után, kis kortyokban igyuk meg. Naponta néhány csésze köményes tea visszafogja a gyomorban és a belekben a gázok kialakulását, megszünteti a puffadást.

Tipp: Köményes kenyér

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál kömény
  • 1 kg tönkölyliszt
  • 2 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál barna cukor
  • 40 g friss élesztő
  • 6 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 tojás
  • liszt a gyúráshoz, köménymag a kenyér megszórásához

Elkészítése nagyon egyszerű. Összekeverjük a száraz összetevőket, majd hozzáadjuk az olívaolajat és a vízben feloldott élesztőt. Sima tésztává gyúrjuk, majd másfél órát meleg helyen kelesztjük egy konyharuha alatt. Ezt követően a tésztát átgyúrjuk, megformázzuk és sütőpapírral kibélelt formában egy órán át még pihentetjük. Utolsó lépésként tojással megkenjük, köménnyel megszórjuk és 225 fokon 15 percig sütjük. Ekkor a hőfokot 200 fokra csökkentjük és még 30 percig sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.  Jó étvágyat hozzá.

Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk….

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aruraegeszseg.blog.hu/api/trackback/id/tr415581566
süti beállítások módosítása