A csili a legcsípősebb paprikafajta, melyből különböző erősségű fajok léteznek. Dísz-és fűszernövényként nagyon elterjedt egész Európa szerte. Külsőleg alkalmazva különféle krémek összetevőjeként, igen hatékonyan serkenti a bőr vérellátását, csökkenti a testrészek reumatikus fájdalmát, valamint isiász kellemetlen tünetei ellen is hatásos.
A népi gyógyászok napjainkban emésztést fokozó, étvágyjavító és keringést serkentő jótékony tulajdonságai miatt kedvelik elsősorban. A paprikában található csípős vegyületek élénkítik a nyáltermelést, a fontos emésztőenzimek kiválasztását, harmonizálja a gyomor és bélrendszer működését.
Izzasztó hatása megakadályozza a szervezet túlhevülését.
A csili termése nagyon gazdag C-vitaminban és béta-karotinban. Utóbbi a szervezetben A-vitaminná alakulva fontos szerepet tölt be a látásban.
Az ízületi megbetegedések esetén enyhülést adhat egy kis csilis-összetevővel gazdagított ápolókrém vagy enyhe borogatás.
(!) Tartsuk be a megfelelő adagolást, alkalmazzuk ez előírtak szerint, mert illóolaja bőrre kerülve irritációt is előidézhet.
Konyhai berkekben nagy tisztelet övezi friss és erős zamata, illetve intenzív színe miatt.
Nagyon jól passzol húsos mártásokhoz, halételekhez, kagylóhoz, valamint zöldséges levesek és egytálételek királyi összetevője.
Csípős íze a piciny magokban a legintenzívebb és a fehéres színű erekben koncentrálódik. Ha enyhébb íz elérése a cél, inkább távolítsuk el a magjait és az ereit.
(!) Vigyázzunk nagyon, szemünkbe és a szem környékére ne nyúljunk tisztítás közben és használjunk háztartási gumikesztyűt.
Ha mégis sikerült túl csípősre főznünk ételünket, kókusztej hozzáadásával, vagy sótlan rizzsel, illetve hajdinával kompenzálhatjuk intenzitását. Tészta vagy burgonyaköret esetén is érvényes ebben az esetben, hogy sótlanul főzzük ki.
(!) A csili-fogyasztást követően szánkban jelentkező égető érzés számos eszközzel enyhíthető, például kókuszdió, egy kis forró tea, ugyanakkor nem segítenek a hideg italok.
Hamarosan találkozunk, addig is fűszerezzünk…
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.